Herrens moder

Man kan glädja sig åt att Historiska museet gör en utställning av konst med Maria, Herrens moder som centrum. När man läser reportaget i Kyrkans Tidning om denna utställning som öppnar i dagarna får man intrycket av att det är först nu som Maria, Guds Moder återinträder i vår kyrka. Men det har många högkyrkliga grupperna i vår kyrka för länge sedan gjort. En banbrytare i detta sammanhang är Eva Spångberg som under decennier har prytt kyrkor med träskulpturer av Herren Jesus och hans moder.

När man läser kommentarer till Marias gestalt i KT undrar jag om man glömt bort vad NT och vår kyrkas bekännelseskerifter säger om Maria. Man frågar sig där om det är en riktig bild av henne, en som underkastar sig, när hon istället  är stark och fattar beslut som hon står för? Det är ju väl att 70-talets Maria fått upprättelse, hon som då stämplades som förrädare i kampen om kvinnans frigörelse. Marias uppdrag var ju att föda Guds Son in i vår värld, han som skulle försona världens synder. Det är detta mysterium vi bekänner söndagligen i mässan, Som jungfru födde hon Frälsaren. Marias ”ja” till uppdraget visade hennes ödmjukhet och villighet att gå in i detta mysterium som skulle orsaka henne mycket lidande. Domprosten i Uppsala borde veta bättre än  att försöka göra om Maria till den starka feministiska kvinnan. ”Maria är inte längre den undergivna kvinnan utan den starka, och det har bidragit till att fler söker sig till henne”. Maria blir nu något annat än NT och kyrkan i alla tider sagt om henne, hon blir ”ett starkt vittnesbörd om var Svenska kyrkan står i kvinnofrågan.” När jag ser denna förvanskning av Maria tror jag att man förväxlat henne med den första kvinnan Eva, 1Mos 3. Hon var driftig och vågade gå emot Guds bud. Hon ville äta av frukten från trädet på gott och ont. Att så gå egna vägar mot ett av Herrens ord kallas för hybris. Och vad är det Maria kraftigt kritiserar i Magnificat, hennes lovsång, jo just hybris ”Han skingrar dem som har övermodiga planer. Störtar härskare från deras troner…”   Paulus talat om Adam som den första människan och Jesus som den andra Adam. Fornkyrkan talade om den första kvinnan Evasom moder till människosläktet, och Maria som moder till ett nytt släkte, Gudsrikets folk.

Det är en  märklig plats Maria intar i frälsningshistorien. Hon är Maria av Betlehem, där hon födde världens Frälsare. Hon är också Maria av Golgota, där hennes son dog till människors frälsning. Eva hade sin roll men under bilden av en som säger emot Gud, som vill fylla sina ambitioner även omdet betyder att gå sina egna vägar. Maria accepterar sin roll att bli Guds moder. Till enastående välsignelse för hela mänskligheten.

Annonser

1 comment so far

 1. Björn Breitfeld on

  Bertil

  Bland det bästa som hänt på senare tid är att du börjat blogga.

  I just frågan om Herrens Moder- som sa JA! där Eva sa nej! -tycker jag att SVK tycks ha en otydlig, för att intre säga obefintlig, uppfattning. I min församling avslutas nästan varje mässa med hymnen ”Salve Regina” (från 1000-talet). I översättning av Olov Hartman lyder den:

  ”Himlarnas Drottning, moder till all barmhärtighet, moder till livet, hoppet, hjärtats glädje. Kvalda vi ropar, Evas förskingrade söner. Här är tåredalen med suckar och klagan, och långt är till Paradiset.I din himmel bed med oss på jorden. Låt oss se ditt ansiktes ljus som ger oss frid i ångestnatten. Maria högt benådad. När vår landsflykt ändas, låt oss få skåda Jesus som du gav oss* O ringhet, O höghet, O Gud moder, jungfru Maria.

  låt vara ett den sjunges på latin.

  *(eg. Et Iesum benedictum fructum ventris tui, nobis post hoc exsilium ostende(min anm.))

  och, som du antyder har ”Stabat Mater dolorosa… (Modern stod med krossat hjärta) en framtädande plats i långfredagsliturgin.

  Här har SVK missat en mänskligt begriplig – och av evangeliet uppenbarad – ingång till det stora mysteriet med Guds människoblivande.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: