TV-tittande

Jag har några extra kanaler till min TV. Ibland trycker jag farm dem en efter en ett slags strötittande. Igår kväll hamnade jag i en kanal som menar sig stå för hög intellektuell standard – axess TV. Hamnade mitt i ett program om Egypten och dess gamla religioner. Intressant till en början med goda inlägg i Osiris-kulten. Men  sedan övergick programmet till att framställa denna gamla Osiris-kult som vaggan till olika religonsformer av senare datum. Genom att ta fram Matteusevangeliet som dewt enda evangelium som berättar om Betlehemsstjärnan, de tre vise männen och flykten till Egypten blev detta bevis för att egyptisk religion och kunskap påverkat kristen tro, ja var ett slags embryo för kristen tro. Att man därigenom hamnade i gamla gnostiska religionsblandningar och gärna hänvisade till gnostiska texter var att vänta. Kyrkans gamla misstro mot gnostiska evangelier (man brände alla skrifterna) visade en kyrka som dåligt förvaltade den egyptiska religiösa urmodern. Sedan hamnade man i corpus hermeticum en  samling skrifter från vår tideräknings begynnelse med en  besynnerlig blandning av religiösa motiv. Den  skulle den katolska kyrkan tagit vara på. Att man sedan fann spår av frimureriet överallt i kyrkan stämmer väl med de religiösa motiv som frimureriet odlat.        Det ser ut som en ny våg av religiösa fantasier kommit och fortsatt i Da Vinci-kodens spår. Man hittar gamla ikoner från Osiris-kulten överallt. Ikoner kommer och går och lever med helt nya innehåll än de ursprungliga. Under århundradenas lopp har den egyptiska hemlighetsfulla visheten odlats i olika sammanhang, också i kyrkan. Det är förrädiskt med gamla ikoner, bilder och uttryck som kan betyda olika saker i olkia sammanhang. Jesu undervisning t ex innehåller många böner och uttryck som härstammar från den judiska reiligionen men fått ett nytt innehålls i Jesu undervisning om Guds rike. Därför är det viktigt att känna till kontexten för dessa uttryck i judiskt tänkande och i Jesu undervisning.   För att återgå till TV-progbammet så vill jag rikta en varning till obefästa själar att inte svälja denna nya våg av egyptisk vishetslära som ett fundament för kristna tankar. Osiris-kulten har för länge sedan spelat ut sin roll och har bara religionshistorisk intresse.    Det kommer mycket in i våra huvuden om man ser för mycket på TV och har glömt sitt kritiska sinne. Da Vinci-kodens framgång varade bara ett ögonblick. Nu är det inte längre så intressant när denna fantasi och dess ovetenskaplighet blev klarlagd. Den som har öron han höre.

Annonser

5 comments so far

 1. evasblogg on

  Vad roligt!
  Detta har många väntat på–l ä n g e. Denna blogg ska bli intressant att följa!

 2. Hemliga orgeltramparen on

  Det är då för väl att ni gamla visa fortfarande har både öron att höra med och ögon att se med! Vi ungdomar behöver allt stöd vi kan få mot allt skräp överallt!

  Välkommen i cyberrymden! Gör det till en daglig vana att upplysa ungdomen!!!

  Kerstin

 3. Hosanna on

  Tror bestämt att du ramlade in i en fullmogen päronhalva idag 😉

  Välkommen till bloggvärlden.

  Ang. ditt inlägg så måste jag säga att jag är tacksam över att jag inte längre litar blint till människors nya rön och populära kulter. Kanske dagens morgonbön borde börja med ett tack för att Skaparen gav både öron och hjärna. Allt gott!

 4. Stefanie Carlson on

  Hej Bertil!
  Tack för inlägget. Det kommer att bli intressant att följa Din blogg.
  Vad gäller TV (media)i allmänhet skall man hela tiden ha ett extra filter; för mycket blir det sagt med för lite och obefintligt innehåll. Vad gäller Axess-TV gäller till 50% det samma, mycket blir sagt, men innehållet skiljer sig dock markant från övrig infiltration/hjärntvätt. Att man inte har en kristen grund att stå på i dessa sekulariserade tider är dock inte förvånansvärt, men rent kulturellt sett är Axess TV en stor tillgång – härliga konserter, operor, samtal med filosofer etc. etc. Har Du förresten sett programmet ”En ryss i musiken” eller Wagner’s Lohengrin från Bayreuth??? Detta glömmer man inte i första taget.

  Vad gäller Ditt inlägg om Maria instämmer vi helt. Kyrkan behöver visserligen förnyas, men på grundval av vår lutherska tradition.

  Stefanie & Nils

 5. Dag Selander on

  På Västfronten intet nytt men detta ditt bloggprojekt är en glädjande nyhet.

  Välkommen ut i Bloggosfärsfronten! Hit har du kastat dig ut på ett antal miljoner famnars höjd och djup. På den här fronten behövs du i all nygnostisk och annan religiositet – inte sällan under namnet/kristen – som tar för sig och där man menar sig ha tolkningsföreträde i alla lägen, inte minst visavi sådana företrädare som du, Bertil, samt Yngve och Anders m.fl.

  FOTNOT Tack Anders Brogren för Infon på din sida!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: